luni, 1 noiembrie 2010

Stele - Betelgeuse

        Betelgeuse este a doua stea ca stralucire din constelatia Orion. Este o stea semivariabila, localizata la 427 ani-lumina departare de Pamânt. Este a noua stea ca stralucire de pe bolta cereasca. Desi conform descrierii Bayer este cotata ca Alpha, ea nu este la fel de stralucitoare ca si Rigel.
        Este o supergiganta rosie, una dintre cele mai mari cunoscute. Daca ar fi plasata în centrul Sistemului nostru Solar, suprafata sa externa s-ar extinde pâna undeva între orbitele lui Marte si Jupiter.Steaua. are în jurul ei un inel de gaze a carui marime se apropie de cea a sistemului nostru solar.

Având în vedere marimea si vârsta sa de 8,5 millioane de ani, vârsta avansata pentru clasa sa de stele este posibil ca Betelgeuse sa explodeze într-o supernova în urmatoarea mie de ani. Acesta ar fi probabil cel mai spectaculos fenomen astronomic de acest tip si ar lumina cerul noptii mai puternic decât o luna plina putând fi vizibila chiar si pe timpul zilei. Deoarece axa sa de rotatie nu este orientata spre Pamânt, supernova nu va cauza o explozie de raze gamma suficient de mare în directia Pamântului pentru a afecta ecosistemul.
Masa lui Betelgeuse este suficient de mare pentru a lasa in urma sa o stea neutronica sau, eventual, o gaura neagra.

Steaua supergigantica rosie Betelgeuse, cel mai stralucitor obiect din constelatia Orion, s-a micsorat incet, dar sigur, in ultimii 15 ani, conform cercetatorilor din cadrul Universitatii California.
În ciuda faptului ca diametrul stelei este vizibil micsorat, aceasta nu pare sa-si fi pierdut prea mult din stralucire în ultimii 15 ani. Studiul va continua si an anii urmatori. În acest scop, oamenii de stiinta vor folosi cele mai avansate instrumente pentru observarea cu atentie a comportamentului stelelor rosii supergigantice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu